Psykisk ohälsa

Rubriken idag är vanligt förekommande numera. Det är tråkigt att det är så, men det finns en koppling till andra delar i vår kropp också.
Det som är mest oroande är, att de som har på papper att de lider av psykisk ohälsa, går runt med en osynlig skylt på dagarna. Så är det med de flesta diagnoser, man blir sin diagnos till slut.
Jag får alltid mothugg när jag konfronterar eller på något sätt uttalar mig om just detta tillstånd.
Orsaken till detta problem börjar med andra saker. Jag återkommer alltid till mage och tarmsystem när jag försöker reda ut begreppen om vad som är vad.
I tarmen produceras över 90 % av vårt serotonin, ett lyckohormon, men som också har många andra viktiga egenskaper. Bland annat sköter det om tarmrörelser och att de andra hormonerna fungerar på ett bra sätt.
När miljön i tarmen försämras av t.ex. mindre bra mat som mjöl, socker, godis, mjölk, övrig snabbmat och annat som inte fyller någon egentlig funktion, då minskar produktionen av serotonin och genast börjar oredan i hormonsystemet.
Det har hänt mycket innan det här, men dessa symtom uppmärksammar vi oftast inte.
Så när vi börjar må dåligt försämras också omdömet i övrigt. Mat tröstar, en cigarett eller en påse godis piggar upp för stunden, men ger på sikt skador som förvärrar hela situationen.
Efter några år söker man för att man mår dåligt, i huvudet. Då är det ofta medicinering som blir första valet och då börjar det bli riktigt allvarligt.
Snart därefter blir det utredning och en diagnos ställs.
Merparten av de som har dessa problem har haft andra bekymmer tidigare och de har alltid någon form av magproblem, även om det inte känns.
Vad borde läkaren göra? Jo, gå igenom historien, hur är det med kosten, motion, samliv, vänner, vattenintag, alkohol eller annat, symtom som tyder på magproblem, hudutslag, allergier, trötthet eller andra saker, allt detta hänger ihop med psykisk ohälsa.
Få har det via generna, då dessa inte löser ut förrän det blir riktigt illa och att det som dyker upp har en direkt koppling till dessa gener.
Jag förstår att det är jobbigt att må dåligt, men många gånger finns det en lösning som både kan lindra och ge starka positiva upplevelser i kroppen som gör att man läker.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannen som pratar med hästar; Eddy Blom

Vi söker fler alternativ.

Antidepressiva medel och barn